Bylinky jako společník našeho bydlení

Už od dávných dob se bylinky staly běžnou součástí mnohých domácností. Jednotlivé generace si předávali informace o možnostech, které byliny poskytují. Především naše babičky měly a stále mají dokonalý přehled o tom, co a jak pěstovat a hlavně proč. Když se ale odpoutáme od představy rozsáhlých luk, kde narazíme na kdeco a zkusíme být realističtější, zjistíme, že pěstování bylinek doma není vůbec jednoduchá záležitost.
talíř s bylinkami.jpg
Čeho se při pěstování vyvarovat?
Nepřelévat!
Dobře si nastudujte, kolik vody rostlina potřebuje. Některým nevadí sušší půda, jiné naopak potřebují pravidelné a štědré zalití.
 
Málo světla
Ideálním místem pro pěstování jsou parapety a balkóny. Snažte se květináče nepokládat poblíž topení, ani na linku v kuchyni – přílišné teplo a sucho škodí každé rostlince.

Květináče
Obecně platí, že větší květináč je vhodnější. Zároveň můžete sesadit více bylin spolu – zde ale pozor, ať nesesadíte takové, které mají naprosto odlišné požadavky na zalévání.
 
Půda
Pokud si koupíte například mátu peprnou v supermarketu, nepočítejte s tím, že bez přesazení vám vydrží. Vždy dbejte na to, abyste rostlinám poskytli kvalitní substrát bohatší na živiny.
 
Co pěstovat v domácnosti
V kuchyni se běžně setkáme s tymiánem, bazalkou, oregánem, majoránkou a dalšími. Jaké jsou vlastnosti těchto známých bylin?

Tymián
Obsahuje silice, třísloviny a uhlovodany. Pochází ze středomořské oblasti. Uklidňuje roztěkanou mysl. Má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Lze jej rovněž použít do koupele a na plěťové masky.
 
Bazalka
Bylinka typická pro Itálie, a pro Římskou říši. Jedná se o velmi aromatické koření, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení. Zlepšuje činnost ledvin.
 
Oregáno
Známé také pod názvem Dobromysl. Jako koření v kuchyni je oregáno typické pro dochucování špaget a pizzy. Jako léčivka pomáhá při léčbě vnitřních infekcí, ulevuje od migrény. Můžete také žvýkat jeho listy a ulevit si od bolesti zubů.
 olivový olej, rajčata a bazalka.jpg
Majoránka
Obsahuje velké množství tříslovin, hořčin a silic. Používá se pro své protizánětlivé účinky. Odstraňuje křeče, což je velkou výhodou, pokud máme nedosatek hořčíku. Majoránkový odvar zmírňuje menstruační bolesti. V kuchyni se používá k dochucování nespočetného množství pokrmů.
 
Nebojte se začít pěstovat bylinky a věnovat jim patřičnou péči. Rozhodně to nebude promarněný čas, ale naopak dlouhodobá investice,která se vám bohatě vrátí.

4.2/5 - (4 votes)